Vise

vise

Stii expresia “urmeaza-ti visele”? Sau vestitul citat “visele se implinesc” (“dreams come true”) al lui Walt Disney? Am putea sa continuam cu citate si exemple la nesfarsit…iar vestea buna e ca nu vorbim despre metafore, ci despre lucruri cat se poate de practice, de aplicat in realitatea 3D.

Visele. O resursa fabuloasa de vindecare, ghidare si creativitate, visele ne conecteaza la campul de dincolo de mintea diurna si aduc informatii pretioase despre noi insine si despre relatii, solutii proaspete la ”probleme” cotidiene si o perspectiva noua asupra vietii in general. C. G. Jung, Mircea Eliade sau Joseph Campbell au fost doar cativa dintre cei care au intuit importanta uriasa a viselor, au lucrat cu ele, au descoperit dimensiunea lor transpersonala si au navigat in universul vast al miturilor – miturile, intim legate de ”Timpul Visatului” despre care vorbesc aborigenii si nu numai.

Darurile lumii viselor sunt de multe feluri. Ele au o valoare incontestabila la nivel psihologic, pentru ca ne invata mai multe despre noi insine, despre tipare mentale si emotii – si in acelasi timp au valoare imensa la nivel spiritual. Visele sunt ghizi, profesori extremi de eficienti in ceea ce priveste intelegerea mesajelor lor si integrarea acestora in viata de zi cu zi, cu scopuri, de multe ori, extrem de practice. Visele vorbesc despre noi insine, asa cum suntem cu adevarat, sunt oglinzi pretioase si aliati in drumul catre propriul Centru.

Visele si imaginatia reprezinta o sursa primara a creativitatii – si de creativitate e nevoie pentru o viata traita cu sens, pentru o viata traita cu bucurie si cu autenticitate. Si unde sa gasim autenticitate daca nu in propriile vise si in propria imaginatie?
Visele sunt o poarta catre autenticitate. Un Univers in sine, pe care umanitatea il redescopera.

Visele ne vorbesc despre noi, despre dorintele Sufletului, despre ce ne dorim cu adevarat si despre ce e de facut in sensul asta; despre parti din noi si despre ce are nevoie corpul; despre relatii si creativitate, trecut, prezent si viitor. Visele ne conecteaza la Campul de dincolo de minte si de personalitatea obisnuita; la vechi Traditii pe care le reinvatam, de care ne reamintim. Sunt sute si mii de povesti – adevarate! – despre cum o anumita solutie a fost gasita in urma unui vis, o anumita carte s-a cerut scrisa in timpul unui vis, un anumit tablou a aparut pe lume tot in urma unui vis. Despre relatii vindecate cu persoane dragi de dincolo de Timp si indicii pretioase primite in timpul unui vis.

Visele sunt vindecatoare prin excelenta. In foarte multe feluri: la nivel simbolic, bineinteles, dar de multe ori…literalmente. De fapt, visele sunt de foarte multe ori transpersonale. In mod paradoxal, abordarea transpersonala (“moderna”!) a viselor ne deschide calea catre ceea ce culturile vechi stiau si foloseau in asa numitele “tehnologii ale sacrului”: visele pot fi foarte reale. Un vis se poate explica pe sine, fara interpretari suplimentare. Visele vorbesc despre ce se intampla in corpul nostru, sau despre starea de sanatate a unei persoane dragi, sau despre ce se intampla cu emotiile noastre si sunt indicatoare ”vii” ale starii noastre prezente. Pentru ca sunt libere de conditionarile mintii diurne visele pot calatori in trecut si viitor si pot aduce informatii pretioase in ceea ce priveste felul in care echilibrul poate fi mentinut si mai ales, care sunt lucrurile de care avem nevoie pentru asta.

Arta vindecarii cu ajutorul viselor este veche si apare in toate marile traditii ale omenirii. Unii dintre cei mai buni medici alopati sunt cei care si astazi isi intreaba pacientii ce viseaza. Ei stiu ca dincolo de orice masuratori ”stiintifice” corpul si mintea au limbaje proprii si extrem de explicite, pentru oricine are rabdare sa priveasca / asculte cu atentie.

Constienta in vis si constienta in realitatea diurna se influenteaza reciproc. Da, visele vindeca – poate cel mai mult prin felul in care sunt aliati pretiosi in transformarea mitologiei ”personale”.

Un vis se poate explica pe sine, fara interpretari suplimentare. Un vis poate vorbi despre starea corpului, sau despre starea de sanatate a unei persoane dragi, sau despre evenimente viitoare – unele de interes major, nu numai pentru cel care viseaza. Un vis poate arunca lumina asupra unei relatii, sau ne poate inlesni comunicarea cu cei care au murit.

Un vis ne poate conecta la informatii sau simboluri importante din alte culturi, la care nu ne stim conectati in mod constient sau cu care nu avem o legatura in viata diurna. Experientele visului ne pot indica modul in care energia noastra vitala este blocata sau modul in care aceasta se manifesta.

Exista energie creativa in vis. Reala. Vorbesc despre sensul de baza al cuvantului ”energie”. Visele sunt legate de energii, de elemente, de spatiul mental, de cel al emotiilor si de corpul fizic, deopotriva, asa ca prin intermediul visarii putem lucra cu toate si le putem intelege. Visul poate fi un mentor interior si o sursa de reamintire. Visul poate fi un ghid extraordinar – uneori, si pentru cei dragi noua sau cei cu care lucram. Sau pentru comunitatea, mai mare sau mai mica, din care facem parte.

In ultimii 13 ani in care am tinut zilnic un jurnal de vise si apoi din 2011 incoace, de cand am inceput sa lucrez activ cu visele am descoperit ca intr-adevar, acolo, in lumea visului si a imaginatiei, daruri pretioase asteapta sa fie (re)gasite, onorate, integrate. Daca si tu simti asta, te invit sa explorezi mai mult.

Asadar, daca visezi si daca nu visezi, atelierele de Visare Activa sunt pentru tine. Daca visezi, o sa inveti sa lucrezi in mai multe feluri cu visele tale si o sa-i poti invata si pe altii sa faca asta; daca nu visezi s-ar putea sa (re)incepi sa visezi sau sa-ti dai seama ca de fapt visai si pana acum, atata doar ca nu-ti aminteai… Smile

Unde poti sa aplici ce inveti aici? Oriunde! La servici, daca ai nevoie de idei noi si puncte de vedere…proaspete; in relatii (cu ceilalti, cu copiii tai si cu tine insuti) daca vrei sa intelegi mai bine ce se petrece; in orice proiect pentru care ai nevoie de creativitate, flexibilitate, joaca si idei originale.

Ana Maria Stefanescu
terapeut transpersonal, dream teacher, formator

(Poti reproduce extrase din acest articol, atata vreme cat mentionezi sursa. Multumesc.)

Abonează-te la newsletter