Respiratie Holotropica

Ce este Respiratia Holotropica?

Respiratie_Holotropica_ianuarie_DrumulspreCentruRespiratia Holotropica apartine terapiilor holiste, care abordeaza fiinta umana ca pe un sistem complet, capabil de autoreglare si autovindecare. Holotropic inseamna, de fapt, indreptare spre intregire, aceasta fiind tendinta fireasca a fiecaruia dintre noi – de a cauta unitatea si integralitatea fiintei. Ca toate tehnologiile sacrului, Respiratia Holotropica ne conduce intr-o stare de constiinta extinsa, ce are potentialul de a expanda perceptia asupra unor campuri ce depasesc zona noastra de constienta din timpul activitatilor cotidiene. Intr-o stare de perceptie extinsa, avem acces la nivelul energetic, emotional si spiritual al fiintei, devenind constienti de adevaratele dimensiuni ale existentei si vindecand astfel intregul.

Tehnica Respiratiei Holotropice a fost introdusa in aceasta forma de psihiatrul de origine ceha Stanislav Grof si sotia sa, Cristina Grof. Stanislav Grof este unul dintre fondatorii si teoreticienii psihologiei transpersonale, cea care largeste cadrul de intelegere si de cuprindere a experientelor umane, considerand omul o fiinta de natura spirituala, intrupata, aflata intr-o calatorie a Constiintei. Continuand drumul deschis de Jung, cel ce a introdus in psihologie conceptul de Inconstient Colectiv, ca strat profund inconstient, cu continut transindividual, exprimat la nivel de individ prin arhetipuri, Grof gaseste ca intreaga existenta este o manifestare a Constiintei unice, exprimate intr-o forma unica de fiecare dintre noi. Acest fapt este in concordanta cu toate traditiile mistice ale lumii. Tot universul exista inauntrul nostru si se oglindeste, sub forma de perceptie, “in afara” noastra. De aceea, realitatea fiecaruia este o suma de perceptii care, intarite prin repetitie, devin constante definitorii si creeaza astfel lumea noastra.

images_3_3_respiratia_inimii Jung spunea ca “mintea este ancorata in Inconstientul Colectiv asa cum un copac este inradacinat in pamant”. La nivel individual deci, ne tragem seva din sursa noastra, din intregul Constiintei. Ce numeste Grof experiente transpersonale sau experiente de constiinta extinsa, sunt trairi ale sufletului dincolo de nivelul personal, de identitatea pe care ne-o asumam in realitatea incarnata, tridimensionala. Este vorba despre identificari cu experiente din vieti trecute, cu pattern-uri emotionale condensate si pastrate de-a lungul vietilor (sistemele COEX), cu elemente ale regnului animal, vegetal sau mineral, cu zone celulare ale propriului corp, cu personaje mistice, mitice sau identificari cu intreg Universul, cu Tot ceea ce exista. Aceste trairi sunt experimentate uneori in functie de backround-ul cultural si trecutul personal al fiecarui individ, alteori fara nici o legatura cu experientele si nivelul de cunostinte al celui care le traieste. Sunt, in fapt, aspecte ale Constiintei universale, la care avem acces cu totii sau mai degraba, care ne include pe toti si pe care o manifestam, in diferite configuratii.

In mod obisnuit, noi suntem constienti doar de o mica parte din vastitatea fiintei noastre. De obicei, ne identificam cu anumite roluri, pe care le introiectam prin educatie, apoi ni le asumam si le jucam, limitandu-ne potentialul si cresterea interioara, prin credinta invatata ca dincolo de ele nu exista nimic. Intr-o Respiratie Holotropica, registrul de trairi si intelegeri este atat de vast, incat intreg spectrul existentei se mareste, devine mult mai incapator, in fapt infinit. Libertatea interioara creste in acest fel, eliberand resurse valoroase, creativitate, echilibru emotional, mental, energetic si fizic.

Ce inseamna vindecarea? In ce fel o stare de constiinta extinsa aduce vindecare?

images_darurile_feminitatiiJung spunea: “Tot ce este inconstient devine destin”. Altfel spus, gradul nostru de libertate este direct proportional cu gradul nostru de constienta. Cum am putea, de exemplu, avea relatii armonioase cu cei din jur daca ele sunt limitate de propriile noastre frici si reflexe conditionate – in gandire, in actiune, in modul de a percepe realitatea? Repetand pattern-uri comportamentale si raspunzand din inconstienta, in mod reflex, nimic nu se schimba in dinamica relationala. Simplul joc de argumente – joc al mintii care considera ca poate cuprinde totalitatea contextului relational – ne determina sa intram instinctiv in defensiva, intarind perceptia de separare si izolare. Pentru ca nici o problematica nu isi gaseste rezolvarea de la acelasi nivel la care a aparut. Aceste pattern-uri au radacini adanci, uneori de generatii, uneori purtate de-a lungul numeroaselor vieti. Ele pot lua forma unor blocaje energetice – somatizari, depresii, aplatizare emotionala, scindari la nivel psihic. Pentru a avea acces la sursa acestor blocaje si a elibera energia tinuta “captiva”, e nevoie sa coboram in acel vast spatiu interior si sa echilibram sistemul de la nivelul intregului, din profunzimile sufletului. Uneori, intr-o Respiratie Holotropica, nu putem spune cu exactitate in ce anume spatiu am intrat, de apar intense descarcari emotionale sau fluxuri puternice de energie la nivelul corpului. Putem doar observa starea de eliberare si usurare, de spatiu interior, ce apare dupa experienta holotropica, insotita de o exuberanta bucurie de a fi. Mintea rationala nu intelege de unde vine schimbarea, insa sufletul stie, iar corpul recunoaste si simte noul grad de libertate si pace interioara.

Vindecarea vine astfel prin eliberarea de limitarile mintii rationale si cufundarea intr-un spatiu mai vast de intelegere si traire. Grof vorbeste despre aceasta instanta interioara ce cunoaste raspunsurile, ce are propria sa intelepciune si inteligenta, si pe care o numeste Vindecatorul Interior. Abandonarea cu incredere si cu inima deschisa in bratele Vindecatorului Interior aduce la suprafata exact acele experiente de care sufletul are nevoie, pentru a se echilibra, pentru a se restructura, pentru a se elibera de balastul pe care il poarta in spate inutil sau pur si simplu pentru a trai bucuria de A FI.

De aceea, increderea in propria capacitate de vindecare este esentiala. Sufletul fiecaruia dintre noi stie de ce are nevoie sa traiasca la un anumit moment. Trebuie doar sa-i lasam spatiu sa se asculte pe sine, sa se scalde in interiorul vast al constiintei si sa aduca la lumina exact ceea ce trebuie adus, in momentul prezent.

In ce consta metoda Respiratiei Holotropice?

Respiratia_Holotropica_Drumul_spre_Centru_1 copyMetoda combina intr-un mod natural o respiratie ampla si accelerata, cu o muzica specifica si lucru corporal personalizat. Ea permite mobilizarea potentialului de vindecare spontana specifica atat corpului cat si psihicului. Ridicand nivelurile de energie fizica si psihica, Respiratia Holotropica activeaza inconstientul si memoria celulara si da acces la toate nivelurile psihicului : domeniu biografic (istoria personala), domeniu perinatal (legat de nastere si inainte de nastere) si domeniul transpersonal (dincolo de istoria personala, dincolo de corp si psihic).

Respiratia are un rol esential, alaturi de muzica evocatoare, in procesul holotropic. Ea este vehiculul cu care calatorim prin constiinta si in acelasi timp rampa de lansare in propria experienta. Respiratia reprezinta in fapt o punte, o legatura esentiala intre lumea materiala, corpul uman, psihic si spirit, dupa cum o afirma toate culturile si traditiile spirituale stravechi. Si in traditia crestina, Rugaciunea Inimii este insotita de un anumit fel de a respira. Dincolo de orice, respiratia insemna Viata. Si a respira constient inseamna a trai constient, in suflet si corp, in prezent.

Abonează-te la newsletter