Respiratia Holotropica si Realitatea Vie

Saptamana trecuta, joi pe pe 18 decembrie, a fost Respiratia Holotropica de Solstitiu. Timpul Sacru al Solstitiului de Iarna era aproape. Am asteptat cu emotie sa vad care vor fi inimile ce vor alege sa participe la alcatuirea creuzetului comun de experiente – fiinta colectiva a experientei impartasite. Pentru ca, asa cum imi aduc aminte de fiecare data, o experienta holotropica este in aceeasi masura o experienta individuala si una colectiva.

A fost unul din cele mai puternice si profunde workshop-uri de respiratie holotropica din ultimii patru ani – si simt multa recunostinta pentru felul in care Universul se organizeaza, in mod misterios, de fiecare data astfel incat sa creeze experienta potrivita pentru fiecare context, pentru fiecare explorator care intra, cu incredere si curaj, in profunzimea nesfarsita a lumilor interioare.

Parca mai mult decat oricand, energia Solstitiului deja prezenta ne-a facilitat simtirea si descoperirea faptului ca realitatea este vie. Unul din marile daruri ale acestui instrument al transformarii, Respiratia Holotropica, este (re)descoperirea Realitatii Vii. “Interioare” sau “exterioare”. Re-descoperirea realitatii vii a corpului. Re-descoperirea spatiului real al Sufletului. Inconfundabil. Nu exista explicatii pentru asta – exista doar trairea Misterului. In timpul unei sedinte de Respiratie Holotropica, straturi profunde ale fiintei sunt accesibile: straturi profunde, dimensiuni poate uitate, amintiri care isi pot elibera, in sfarsit, amprenta energetica din corp, amintiri si poate experienta-resursa din perioade din care poate n-aveam nevoie de cuvinte pentru a denumi ceea ce traiam, experiente din preajma nasterii (din preajma nasterii incluzand si momentul conceptiei si poate un pic inainte de asta si momentele petrecute in pantec – cu tot cu tiparul realitatii de atunci), experiente trans-personale (adica dincolo de personal, dincolo de ce credem ca suntem) care vin cu posibilitati practic infinite…

Experimentarea si reamintirea Realitatii Vii este o nevoie importanta – la nivel individual si la nivel colectiv. Mai demult as fi scris ca este o nevoie urgenta: acum nu mai cred asta. Cred din ce in ce mai mult, bazandu-ma pe experiente personale, in faptul ca toate se petrec la timpul lor. Timpul-care-s-a-copt, i-as spune. De aceea intr-o sedinta de Respiratie Holotropica totul se faciliteaza si nimic nu se directioneaza 🙂 De aceea este o cale care creste atat de mult intuitia si simtirea…

Experimentarea Realitatii Vii deschide mintea si trezeste inima. Pentru ca uneori mintea are nevoie sa fie deschisa, aerisita, eliberata (poate) din vechi stransori. Pentru ca inima are nevoie sa fie trezita – si atunci perceptia se schimba si totul capata o alta calitate. Experimentarea Realitatii Vii creste calitatea atentiei si a prezentei – si de aici, increderea in ceea ce suntem, asa cum suntem, cu adevarat. Am asistat joi la momente care m-au facut sa rostesc in tacere, smerita, rugaciuni de recunostinta – si acum, in timp ce scriu, simt caldura in mijlocul pieptului.

Experimentarea Realitatii Vii ne sustine in procesul de crestere a vibratiei la frecvente mai inalte – da, suntem fiinte care vibreaza – si rafineaza calitatea energiei noastre. Faciliteaza procesul de vindecare – orice fel de vindecare vine “din interior”, de unde salasluieste “Vindecatorul Interior” si are legatura cu exprimarea de Sine. Faciliteaza (re)descoperirea bucuriei si a compasiunii – si ne invata si diferenta intre compasiune si compatimire (compatimire: aridul teritoriu inconstient al lui “ah-ce-bine-iata-o-drama-acum-am-pe-cine-sa-ajut-deci-imi-pot-justifica-existenta”). Ne invata sa avem compasiune in primul rand pentru noi insine – ca sa putem avea compasiune pentru ceilalti. Faciliteaza asumarea responsabilitatii si ne invata despre aprecierea darurilor pe care ni le face celalalt si despre respectul pentru celalalt – trecand dincolo de filosofia lui “mie mi se cuvine” (filosofie ridicata in trecut la rang de politica…planetara, cu comportamente pe masura in ceea ce priveste felul in care a fost tratata Mama-Pamant). Ne invata despre Prezenta non-invaziva si despre tesatura subtila din care este alcatuit Sufletul. Experimentarea Realitatii Vii ne face Reali si Vii, in adevaratul inteles al acestor doua cuvinte.

Inchei prin a-mi exprima inca o data Recunostinta. Pentru tot si toate cate le-am trait si le traiesc si le voi trai; pentru darul prezentei altora in viata mea, pentru misterul de a fi in viata si pentru darul de a putea fi, o vreme, insotitor pentru altii in Drumul spre propriul Centru.

Ana Maria
terapeut transpersonal, dream teacher, trainer

www.drumulsprecentru.ro
https://www.facebook.com/Respiratia.Inimii.Respiratie.Holotropica
https://www.facebook.com/RomanianDreamingCircle

(foto: arhiva personala)

 

Abonează-te la newsletter