Intoarcerea Divinului Feminin. Cate ceva despre arhetipul Maria.

goddesses, myths and dreams drumulsprecentru.ro“Imaginile (Zeitei) care exista de atat de mult timp n-au disparut. Ele sunt inca aici cu noi”.
– Marija Gimbutas (istoric al religiilor, lingvist, etnolog si lector in cadrul departamentului de Antropologie de la universitatea Harvard)

Pe 11 decembrie, seara de vise are o tematica speciala. Speciala si delicata in acelasi timp – pentru ca despre Maria, cu tot ceea ce reprezinta, este greu de vorbit. Asa ca o sa ma refer la asta intr-un context mai larg: cel al arhetipurilor.

Ce este un arhetip ? In context psihologic, vorbim despre o “structura profunda a psihicului, innascuta, care genereaza imagini simbolice si guverneaza organizarea experientei umane”. In limba greaca, “archetypos” inseamna “primul de felul sau”. Arhetipurile se refera la un fel de prototip sau “matrita” al unei intregi serii de obiecte, persoane sau concepte. Carl Gustav Jung a vorbit adesea despre arhetipurile care apar in inconstientul colectiv: “Noţiunea de arhetip derivă din observaţia repetată adeseori că miturile şi poveştile literaturii universale conţin teme bine definite care reapar pretutindeni şi întotdeauna.” 

Daca vorbim despre Maria in particular, si cercetam un pic acest subiect, aflam ca foarte multi oameni au povestit si povestesc in continuare despre vise in care traiesc aceasta experienta, a “intalnirii” cu Maria (si de fapt, sunt si mai multi aceia care nu povestesc, din teama de ridicol – la fel cum nu povestesc, poate, despre vise precognitive sau vise in care au intalnit pe cineva drag care-a murit) si care au calitatile specifice viselor “mari”: emotii puternice, un sentiment de “mai mult decat real” si culori intense; o experienta extrem de puternica pana intr-acolo incat detaliile visului sunt tinute minte integral foarte multi ani dupa – si chiar toata viata, devenind experiente-resursa foarte importante.

In acelasi timp, simbolurile acestui arhetip sunt multe: cateodata propria mama sau o femeie divina; Mama Pamant sau o stea (Maria este de asemenea asociata cu calitatile atribuite stelelor – in principal folosirea stelelor pentru navigatie. Stelele te (con)duc la destinatie si iti permit sa stii intotdeauna in ce directie te indrepti) sau o pestera albastra sau marea – oricare ar fi imaginea, aceasta vine “la pachet” cu un sentiment profund spiritual, inconfundabil.

Simbolurile si arhetipul Zeitei sau Marii Mame sunt incredibil de vechi si contin in ele constientizarea fortelor naturii active in noi. Spuneam ceva in prezentarea serii “Visand cu Maria” despre schimbarea de constiinta care este direct legata de energia feminina care vine intru echilibrare: pentru ca un aspect foarte important al acestui arhetip este legat in primul rand de vindecare. De continere. De blandete si de fermitate in acelasi timp. Renasterea femininului ne inconjoara in multe forme – o renastere care are o semnificatie spirituala profunda. Tot in acest context, vorbim despre aducerea noului printr-un act creativ – pentru ca Ea reprezinta si conditia in care putem trece dincolo de pre-conceptiile si pre-judecatile noastre. Poate reprezenta si sentimentele poate nedefinite pe deplin despre cum suntem cu totii conectati la misterul si procesul vietii.

Elinor Gadon (autoarea cartii “The One and Future Goddess) sintetizeaza sugestiv toate aceste idei: “…exista o constientizare din ce in ce mai profunda a faptului ca suntem condamnati ca si specie si planeta daca nu facem o schimbare radicala de constiinta. Re-aparitia Zeitei devine simbolul si metafora pentru aceasta transformare a culturii.”

Sau cum spune Joseph Campbell, “divinul feminin simbolizeaza energiile arhetipale ale transformarii, initierii si inspiratiei”. Si tot de la Joseph Campbell citire: “Iata care este un rol principal mitologic al principiului feminin: Ea ne da nastere fizic, dar Ea este si mama celei de-a doua nasteri a noastra – nasterea noastra ca entitati spirituale (…) La un anumit moment dat se trezeste in noi natura noastra spirituala, care este natura umana mai inalta (…) In aceasta sfera a dimensiunii misterului femeia este cea-care-trezeste, cea care da nastere in acest sens.”

Mai simplu spus, Maria este (si) un nivel de constiinta. Puterea ei imensa este Puterea Iubirii.

 

Ana Maria Stefanescu
terapeut transpersonal, dream teacher, trainer

 

Abonează-te la newsletter