De ce sa ”Fii in Stare”

fii in stare drumulsprecentru.roStarea este o ”vesnica alegere”, s-ar putea spune. Poate pana la un moment dat. Insa pana momentul este dat :-)indraznesc sa spun ca starea tine de exercitiu. De atentie la sine, cu tot ce inseamna asta – senzatii, sentimente, emotii, ganduri, vorbe, corp. Ca sa fiu mai clara: atentia nu are nici o legatura cu controlul. Ci dimpotriva. Atentia relaxata, difuza, ”ingaduitoare” este exact opusul starii de control, care aduce dupa sine tensiune. Tensiune de orice fel: tensiune mentala, tensiune corporala. Un fel de ghem de incrancenare, aducator de si mai multe de astfel de gheme.

Ce fel de gheme ? Pai, dupa pofta inimii: anxietate, ingrijorare, vina, rusine, invidie, gelozie, frica, durere, minciuna (asta nu e chiar o stare, insa cu siguranta provoaca o stare anume), dorinta, si mai multa dorinta, care provoaca ingrijorare, sau invidie sau, sau, sau…si lucrurile pot continua asa la nesfarsit, fara sa se mai stie ce-a fost mai intai: oul sau gaina.

Se spune ca majoritatea oamenilor traiesc zi de zi ancorati, cu preponderenta, in astfel de stari. Cum spuneam si in prezentarea workshop-ului, poti crea doar in conformitate cu Starea in care esti, sau din Starea in care esti. Si pentru ca toti suntem conectati cu toti, se creeaza la un moment dat un soi de ”supa” energetica, benefica sau mai putin benefica…

Poti crea doar in conformitate cu Starea in care esti – sau din Starea in care esti. Pai si atunci ? Primul pas ar fi sa recunosc ce e prezent acum in mine. Pur si simplu – insusi faptul ca recunosc asta ma conecteaza la vibratia adevarului. Este baza, este fundatia, este ceva ce ajuta enorm. Un ingredient necesar este, desigur, si abilitatea de autoironie, de a ”face mishto” de sine – o abilitate ce tine de inteligenta emotionala – precum si dorinta de imprietenire cu sine. ”God”s most important feature is friendliness” (caracteristica cea mai importanta a lui Dumnezeu este ca este prietenos – Rainer Pervoeltz, terapeut).

Adevarul aduce dupa sine claritate. Ah, cata nevoie e de claritate ! Claritate, simplitate, fara ornamente – de orice fel – inutile. Si apoi, alegerea. Acceptare, curaj, intentie, onestitate, iertare, intelegere, optimism, bucurie, consistenta, coerenta – coerenta este o calitate a Inimii, apropos. Unde este atentia mea, acolo este si energia mea. Am invatat asta odata, demult – si imi aduc aminte, iar si iar. Alegerea, constienta, de indreptare a atentiei. De cate ori e nevoie sa aleg ? Pai, de cate ori e nevoie !! 🙂

Asadar, Fii in Stare. Pentru tine, in primul rand pentru tine (tot ceea ce facem, fie ca ne dam seama, fie ca nu, facem in primul rand pentru noi, pentru cum ne face sa ne simtim ceea ce facem).  Si apoi pentru ceilalti.

 

Ana Maria Stefanescu

-terapeut transpersonal, dream teacher, trainer

Abonează-te la newsletter