
“Cerul ce Sunt”, atelier de astrologie practica – Despre limite
23-25 noiembrie, “Podul cu Vise” (Drumul spre Centru), Bucuresti – facilitator Teodora Muth
În cadrul proiectului de astrologie experențială Cerul ce Sunt, vă propun un nou atelier:
Limite sănătoase, identitate puternică, relații armonioase
La începutul anului, în Podul cu Vise, am promis că voi reveni spre toamnă, cu o altă temă de interes. De multă vreme îmi dă târcoale ideea unui atelier centrat pe subiectul limitelor și a importanței acestora în viața noastră.
Ne simțim tratați nepotrivit de către cei din jur?
Ne simțim folosiți, la serviciu sau in relația de cuplu?
Devenim uneori victime ale unor abuzuri traumatice?
Nu reușim să ne definim nevoile și să ni le împlinim?
Suntem incapabili să ne atingem scopurile?
Ne simțim adeseori prea legați de trecut, rezistenți, chiar și la schimbări ce ne-ar aduce lucruri pozitive?
Ne învârtim în cerc, ani de zile, fără a reuși să abandonăm un comportament autodistructiv?
Toate acestea și multe alte neajunsuri de care ne lovim zi de zi, țin de modul în care ne definim limitele personale. Pentru a funcționa cu adevărat, acestea nu trebuie să fie nici prea rigide dar nici prea relaxate. Să ne amintim frumoasa parabolă în care Buddha compară starea ucenicului ce aspiră la atingerea Iluminării cu coarda perfect întinsă a unui sitar – nici prea tensionată, ca să vibreze prea scurt sau să se rupă, nici prea detensionată, ca să nu vibreze deloc. Așa și cu limitele de care avem nevoie pentru o viață echilibrată! Nu putem trăi plenar într-o celulă cu gratii la ferestre dar nici uitând cine suntem, absenți din viața noastră sau dizolvați în viețile altora.
Dar de unde știm că avem o problemă legată de trasarea limitelor? Foarte simplu: din felul cum arată relațiile noastre și viața noastră, în ansamblul ei. Ne trezim că repetăm, cu persoane diferite, același joc victimă – călău, că indiferent cât de bune sunt auspiciile sub care demarează un proiect care înseamnă ceva pentru noi, ajungem în impas și lucrurile eșuează lamentabil? Câte astfel de exemple nu se pot da, din păcate! De fiecare dată, chiar dacă intervin și alți factori, există un aspect legat de stabilirea și respectarea limitelor. Pentru că nu este vorba doar de a defini un hotar ci și de a avea forța să-l respectăm. De multe ori, dimensiunea noastră rațională și riguroasă își reprezintă foarte clar limitele sau cadrul pe care are nevoie sa-l mențină, în vederea asigurării unui climat interior benefic dar pur și simplu, în timp, nu găsim resursele necesare pentru a păstra aceste coordonate.
Și așa apare o altă întrebare: de ce unii dintre noi reușesc în demersul acesta complex, al identificării și revendicării spațiului personal iar alții nu? Cum sunt reflectate abilitățile primilor și/sau lipsa acestor abilități, în horoscopul natal?
Vom dedica mult timp studiului lui Neptun în horoscopul fiecăruia dintre participanți. Unul dintre arhetipurile neptuniene, foarte important în cadrul acestui atelier, este Narcis, personajul mitologic care moare, absorbit fiind de contemplarea propriei reflexii în apa unui lac. Narcis își pierde viața tocmai pentru că nu a înțeles sau simțit unde este limita dintre Sine și imaginea sa ireală, proiectată pe oglinda luciului de apă. De foarte multe ori, imaginea noastră despre noi înșine este una ce nu are legătură cu realitatea. În astfel de situații, cine și cum poate stabili limite funcționale? Vom studia și aceste aspecte în horoscopul natal – cum suntem înclinați nativ să ne cream imaginea despre noi înșine, care este nivelul stimei de sine pe care ne-o purtăm și cum înțelegem respectul de sine. Aceasta este temelia pe care se clădesc limitele sănătoase, de care avem nevoie pentru a ne dezvolta o identitate puternică, fermă dar adaptabilă. Vom identifica aspectele care ne pot pune piedici în acest proces: poate aspecte conflictuale între anumite puncte ale horoscopului, poate un dezechilibru al elementelor, poate unele tranzite ce activează în anumite perioade ale vieții. Și nu în ultimul rând, vom experimenta, ne vom da voie să interacționăm cu aspecte neptuniene din noi, cu asteroizii ce descriu predispoziția de a ne pune în postura de victimă sau călău dar și cu acele dimensiuni-resursă pe care le avem cu toții în noi înșine.
Probabil că nu vom rezolva întreaga problematică a subiectului foarte vast pe care vi-l propun, pe parcursul celor două zile și jumătate de lucru. Dar vom înțelege unde și cum ne autosabotăm, lăsând construirea propriilor limite în seama altora, vom afla cum ne putem consolida stima de sine și vom descoperi cât de importantă este ea în dezvoltarea capacității de a ne crea un spațiu personal sănătos. Am menționat în titlu sintagma relații armonioase iar cea dintâi relație ce se cere a fi armonizată este cea cu noi înșine, deoarece pe aceasta o replicăm apoi, în toate celelalte relații pe care le trăim.
Evenimentul este organizat în colaborare cu Drumul spre Centru și Ana Maria Ștefănescu, Dream Teacher, Formator și Terapeut Transpersonal.
Grupul de lucru poate fi constituit din maxim 15 persoane.
Contributia este de 400 ron. Pentru studenti și cupluri se aplică o reducere de 20%.
Un avans de 100 ron se recomandă a fi depus, pentru rezervarea locului, într-un cont ce va fi comunicat doritorilor.
Program: 23-25 noiembrie. Incepem vineri dupa-amiaza la 17.30, incheiem duminica la 16.30
Cei interesați se pot înscrie pe una din adresele de mail:
astro.spica@hotmail.com
sau
ana@drumulsprecentru.ro
Despre mine:
Cu mulți ani în urmă am ales să transform atracția pe care astrologia o exercitase dintotdeauna asupra mea, în studiu sistematic. Am avut șansa de a cunoaște oameni cu dar și pasiune, care m-au ghidat, mi-au transmis din cunoașterea lor și m-au facilitat accesul la surse de informații valoroase. Din 2011 sunt astrolog certificat și membru al Asociației Astrologilor din România, Vice-președinte al ei din 2018. Am susținut ateliere de astrologie arhetipală experențială în București, Iași, Timișoara, Oradea și Târgu Mureș. Am lucrat cu un grup închis de participanți, în cadrul unui curs de astrologie aplicată pe care l-am predat în Oradea. Am publicat articole în revista de astrologie Astrotext și în secțiunea de Astrologie Arhetipala de pe site-ul Călătoria Inimii. În 2013 am devenit Consilier de dezvoltare personală.
În cadrul consultațiilor de astrologie, abordarea mea este una psihologică, arhetipală și experențială.
Am lucrat mult cu stări de conștiență extinsă, care permit accesarea unor conținuturi psihice inconștiente. Formarea ca Terapeut în Terapii Transpersonale și Facilitator în Respirația Inimii/Respirația Holotropică, precum și parcurgerea cursurilor de NLP și Coaching, lucrul cu visele, lucrul cu basmele, lucrul corporal din Arheologia Somatică și atelierele de shamanism au contribuit fiecare, prin elementele specifice lor, la completarea pregătirii mele. De mare însemnătate au fost și călătoriile în India, Peru și Mexic, unde am avut ocazia să particip la ceremonii de auto-explorare, cu leacuri tradiționale shamanice. Studiul limbajelor simbolice, al Tarotului și al Mitologiei, mi-a îmbogățit, de asemenea, perspectiva asupra universului psihic și mi-a oferit instrumente foarte subtile, pe care le folosesc în asociație cu metodele astrologiei.
Printre aceia care au contribuit la formarea mea ca explorator al universului psihic, îi amintesc cu recunoștință pe Brother David Standl-Rast, Stanislav și Christina Grof, Rick Tarnas, Robert Moss, Monica Vălenaș, Elena Francisc și Horia Țurcanu, Firicel Cearnău, Ruby Gibson, Richard Moss, Reiner Pervoltz, Mark Seelig, Monique Tibergien, Vitor Rodriguez și toți cei care au transmis ceea ce știau, prin cărțile lor de excepțională valoare pentru înțelegerea fenomenului conștiinței și a ciclurilor sale evolutive.