Calea Visatorului, darul Vizionarului

viseaza-si-creeaza-aprilie-2015-e1430210301334…exista un Visator in fiecare dintre noi. Visatorul este cel capabil sa Viseze si sa Creeze.

Visatorul este cel care aduce o vizune noua, care observa, care vede ceea ce este si care devine constient de obisnuinta perceptiei – putand sa aleaga sa-si extinda si sa-si adanceasca vederea asupra realitatii. Acesta este modul in care se creeaza o realitate noua, mai bogata si mai plina de sens.

De la Visator invatam sa pornim intr-o cautare a Viziunii. Viziunea conectata la Inima. Viziunea este cea care da sens vietii si ne ordoneaza alegerile si actiunile constiente. Constiente. Visatorul este cel care ne invita, iar si iar, in Centru. In centrul fiintei noastre, pentru a visa de-acolo, din miezul a ceea ce suntem.

Visatorul vede departe si trezeste spiritul creativ din noi. Trezeste focul. Ne aminteste, iar si iar, sa ne traim visul mai mare al vietii si sa cream din acel loc, din acea cunoastere neintrerupta a visului, din acea stare. Focul hraneste visul, visul intretine focul. Focul transforma, purifica, topeste, imblanzeste, rafineaza. Visul creste, se extinde, ne tine conectati la adevarul nostru, ne aduce aminte ca fiecare dintre noi are de exprimat un dar in aceasta lume. De cantat un cantec, de dansat un dans. Un dar care nu poate fi adus in lume de catre nimeni altcineva.

Te invit sa pasesti pe calea Visatorului, sa primesti darul Vizionarului. Poate simti sa faci asta pe 9 mai, cu ocazia Zilei Mondiale a Visarii Active. Sau la Oradea, in cadrul workshop-ului “Viseaza si Creeaza ! Imagineaza-ti o lume visata cu Inima” (12, 13 iunie). Sau in tabara de vara “Anotimpul din Interior” (editia a 3-a, 30 iulie – 2 august) – patru zile in care vom visa ascultand glasul muntelui, al apelor si ierbii, combinand instrumentele Visarii Active cu cele ale perspectivei tibetane stravechi asupra viselor. Sau poate simti ca e momentul sa vii sa-l cunosti pe Robert Moss in octombrie si sa participi la training-ul avansat “Imaginal Healing” (acest program se desfasoara doar in Franta, SUA si Romania).

Visatorul ne aduce vise mari si vise mici. Ne aduce oglinzi, ne invata despre noi insine, ne conecteaza cu dimensiunea transpersonala, cu dimensiunea Sacra a existentei, ne aduce aminte ceea ce stiam deja. Ne invata despre calatorii, despre stramosi, despre pamant, despre aliati si ghizi, despre inima, despre lumea (sau lumile) de dincolo de aceasta lume. Ne sustine in a aduce la suprafata fiintei noastre cunoasterea autentica – cea care se petrece prin re-amintire. Ne invita la actiune constienta. Ne invita sa descoperim bogatia din interior, pentru a o putea apoi, ex-prima in exterior. Pentru a o darui lumii. Ce sa daruim lumii ? Ceea ce suntem. E singurul dar pe care il putem face – si care vine din a fi autentici. Despre asta ne invata visele, acesta este darul Vizionarului.

Intuitia, perceptia, vederea interioara (“insight”) si viziunea. Felurile in care Visatorul ne invata sa “vedem”. Se spune ca ne onoram viziunea, procesul nostru “vizionar” atunci cand exprimam ceea ce vedem sau simtim. Visatul este un demers al simturilor – si prin asta invatam sa nu mai feliem atat de drastic realitatea. Si atunci ea redevine rotunda, intreaga, completa; putem gusta un miros, pipai un sunet si mirosi o culoare.

Cine spune ca trebuie sa traiesti la fel ca pana acum ? Visatorul ne invita la a crea ceva diferit, ceva nou, proaspat; ne invita sa pasim in afara perimetrului caldut al obisnuintelor. Ne invita la a crea din Centru. In cartea “Curajul de a crea”, Rollo May spune, frumos, ceea ce traditiile vechi ale planetei stiu si practica de milenii: “Daca nu iti exprimi propriile idei originale, daca nu iti asculti propria fiinta, te tradezi pe tine insuti.”

Visatorul ne invita, asadar, la a trai in adevar. Comunicarea adevarului va aduce bogatie in viata si in relatiile noastre, deopotriva. Pentru a avea relatii autentice, e nevoie de atentie relaxata si onestitate in acelasi timp. Din aceasta perspectiva, Visatorul ne invita sa parasim calea falsa a jumatatilor de masura sau a lui “las’ ca merge si-asa”. Visatorul ne invata despre respect, integritate si context – unul din darurile Vizonarului este abilitatea de a intelege contextul si de a actiona din aceasta intelegere. Viziunea presupune privire de ansamblu.

Visatorul ne invita la joaca si creativitate. Adica la prezenta. Ne putem juca doar in prezent, putem fi creativi doar in prezent – si asta presupune detasarea de rezultat, pentru ca…nu e nimic de obtinut. In aceasta stare, exista doar placerea pura a jocului.

Viseaza. Creeaza. Exprima-te. Asta iti va aduce intregirea, vindecarea de care ai nevoie – singura vindecare posibila, cea care vine din interior.

Ana Maria

(art: sus Joseph Parker; insertie text Alex Grey)

www.facebook.com/RomanianDreamingCircle
www.facebook.com/Respiratia.Inimii.Respiratie.Holotropica

Ana Maria Stefanescu – dream teacher, terapeut transpersonal si formator autorizat
Ana Maria este trainer certificat (formatorcu o experienta de peste 8 ani in training si are dubla formare in lucrul cu vise: este singurul terapeut din Romania certificat ca si Dream Teacher (Robert Moss School of Active Dreaming – Franta si SUA, 2011-2013); si formare in Tibetan Dream Analysis (in cadrul International Academy for Traditional Tibetan Medicine – Faculty of Psychology & Dreams – 2012). Tine workshop-uri si consultatii individuale de lucru cu visele din ianuarie 2012; este gazda workshop-urilor tinute de Robert Moss in Romania (din 2012), fondatoare a Romanian Dreaming Circle si initiatoare a World Day of Active Dreaming. Este NLP Master Practitioner si terapeut transpersonal – formare de 2 ani in terapii transpersonale (2009-2011) certificat ca si facilitator Respiratie Holotropica si Respiratia Inimii (RIRH) – Asociatia de Terapii Transpersonale (ATT) din Romania (cu o specializare in lucru corporal in cadrul Grof Transpersonal Training).
In formare in psihoterapie integrativa (Asociatia Europeana de Psihoterapie).

Abonează-te la newsletter